"Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı ve her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır."
- Mustafa Kemal ATATÜRK

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, DÜNYA AŞI HAFTASI 24-30 NİSAN

Her yıl 24-30 Nisan arası Dünya Aşı Haftası olarak kutlanmaktadır. Aşılar özellikle çocuk sağlığı açısından en önemli koruyucu sağlık girişimlerinden biridir. Aşılar sayesinde çocuklar daha az hastalanmakta, daha az antibiyotik kullanmak durumunda kalmaktadırlar. Aşılar sayesinde çok sayıda çocuğun sakat kalması önlenmektedir.

Aşılar, hastalığa yakalanmadan hastalığı geçirmiş gibi antikor (bakteri ve virüsleri yok eden ve bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu koruyan proteinler) oluşumunu sağlar. Böylece aşının yapıldığı bulaşıcı hastalığa karşı vücudun kendi savunma sistemini geliştirir. Ayrıca hastalık sonrası gelişebilecek sekeller önlenir. Aşılar uzun araştırmalar sonucu kullanıma sunulmaktadır. Aşı uygulamaları sayesinde birçok hastalığın dünyadan kökü kazınmıştır ve aşağıda yer alan hastalıklardan korunmak mümkün olmaktadır.

  • HEPATİT B AŞISI: Hepatit B enfeksiyonu özellikle küçük yaşta geçirildiğinde ağır karaciğer rahatsızlıklarına, karaciğer  kanserine neden olabilen bir hastalıktır. Bu nedenle hepatit b aşısı bir anlamda  kanseri önleyen bir aşıdır.  Bebeklerin bu aşı ile doğumdan sonra aşılanmaları çok önemlidir.
  • BEŞLİ KARMA-DaBT-IPA-Hib (Difteri, Aselüler Boğmaca, Tetanos,İnaktif Polio, H.İnfluenza-Beşli Karma) AŞISI: Boğmaca özellikle küçük bebeklerde ağır seyreden, kalıcı beyin hasarı, havale, zatürre gibi durumlara yol açarak ölümcül olabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Difteri (kuşpalazı); çocukluk çağında kalp hastalığı, solunum zorluğu ve felç gibi durumlara yol açan bulaşıcı bir hastalıktır. Tetanos (Kazıklı Humma); çene, boyun, kol, bacak ya da midede kas krampları ile ölüme yol açan her yaşta görülebilen paslı metal veya toprakla kirlenmiş açık yaralardan, göbek kordonunun steril olmayan aletlerle kesilmesi yoluyla bulaşabilen bir hastalıktır. Hemofilus İnfluenza tip B; Beş yaş altı çocuklarda menenjit başta olmak üzere zatüree, epiglotit gibi ağır hastalıklara neden olur. Çocuk Felci (Poliomiyelit); Kalıcı sakatlığa, solunum zorluğu ve felce neden olan bir hastalıktır. Çocuklarımız beşli karma aşısı ile bu hastalıklardan korunmaktadır.
  • PNÖMOKOK AŞISI: Pnömokok bakterisi zatüree, menenjit, orta kulak iltihabı gibi bir çok tabloya yol açar. Ülkemizde pnömokok  aşısı  ücretsiz olarak tüm çocuklara uygulanmaktadır. Böylece çocuklarımız bu hastalıklardan korunmaktadır
  • BCG (VEREM) AŞISI: Verem hastalığı günümüzde halen önemini koruyan, vücudun tüm bölümlerini etkileyebilen, tedavisi çok uzun süren bulaşıcı bir hastalıktır. Maalesef Türkiye’de çocuk tüberkülozu görülmektedir. Tüberküloz menenjiti küçük çocuklarda ileriki yaşlara göre daha sık görülmektedir. Verem aşısı ile çocuklar bu hastalıktan korunmaktadırlar. Erken yaşlarda bu aşının yapılması çok önemlidir.
  • ROTAVİRÜS AŞISI: İlk 2 yaşta ağır ishale yol açan en önemli etken Rotavirüstür. Ağız yolu ile uygulanan aşısı bebeklerde ağır ishal gelişimini önler.
  • KKK (KIZAMIK, KIZAMIKÇIK, KABAKULAK) AŞISI: Kızamık; yüksek ateş, soğuk algınlığı belirtileri, döküntüler, zatüree, beyin iltihabı, SSPE gibi ciddi etkileri olan vücut direncini azaltarak başka hastalıklara da yol açan bir hastalıktır. Kızamıkçık; gebelik döneminde geçirilirse düşüğe neden olabilen, yenidoğan bebekte sakatlıklara sebep olabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Kabakulak; Sağırlık, üreme organları, pankreas ve beyin zarı iltihabına yol açabilir.  KKK aşısı ile bu hastalıklardan yaşam boyu korunma sağlanır.
  • SUÇİÇEĞİ AŞISI: Genellikle hafif seyirli, içi su dolu kaşıntılı döküntülerle karakterize çok bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak ağır tablolara da yolaçabilir. Aşılanma ile bu hastalıktan korunmak mümkündür.
  • HEPATİT A AŞISI: Bulaşıcı sarılık olarak bilinen Hepatit A çocuklarda erişkinlere göre daha hafif seyreder. Ancak yaşla birlikte ağır seyretme olasılığı artar. Aşı bu hastalğın gelişmesini öneler
  • MENİNGOKOK AŞISI: Ateş, bilinç kaybı, beyin zarı iltihabı, yaygın döküntü, uzuv kaybı ile seyredebilen çok ölümcül bir bulaşıcı hastalıktır. Aşılanma ile bu hastalıktan korunmak mümkündür.
  • HPV(İNSAN PAPİLLOMA VİRÜSÜ) AŞISI: HPV kadınlarda serviks kanseri ve her iki cinste siğillere ve anal kansere neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs vücutta henüz bulgu vermese dahi bulaşıcı olabilmektedir. Aşısı  vücutta enfeksiyonun gelişmesini önlemektedir. Böylece kanser gelişme riski de önlenmektedir
  • GRİP (İNFLUENZA) AŞISI: Grip influenza virüsünün yol açtığı, akut ve ateşli bir hastalıktır. Her kış değişen şiddette salgınlara yol açmaktadır. Gripten sonra ağır hastalıklar kolayca gelişebilir. Bu durum astım, doğumsal kalp hastalığı gibi süreğen sağlık sorunu olanlarda ve 2 yaş altında daha sıktır. Aşı için en uygun zaman Ekim ve Kasım aylarıdır. Bu aylar içinde aşılamasını yaptırmayan riskli kişilerde daha sonra da aşı uygulanabilir.

 

DAHA SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ÇOCUKLARIMIZIN AŞILANMALARI ÖNEMLİDİR.