"Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı ve her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır."
- Mustafa Kemal ATATÜRK

YENİ KORONAVİRÜS PANDEMİSİ (COVID-19) KONUSUNDA AÇIKLAMA

Ülkemizde ve Dünyada Yeni Korona Virüs salgınına karşı önlemler alınmaktadır. Sağlık Bakanlığımız ve bu amaçla kurulan bilim kurulu yerinde ve zamanında aldığı önlemler ile ülkemizdeki vaka sayısının artmasını önlemeye çalışmaktadır.

Dünyada ve ülkemizdeki  bilimsel birikim ve teknoloji bu sorunu aşacak güçtedir.  Toplumsal katılım başarının olmazsa olmazıdır. İzolasyon ve karantina yöntemleri ile SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome)  olarak bilinen virüse bağlı bulaşıcı bir hastalık  olan Ağır Akut Solunum Sendromu hastalığının yayılması 2003 yılında önlenmiştir.  Mikrobu taşıyan kişi ile temas edenlerin  ya da etmiş olma olasılığı yüksek olanların bir süre karantinaya alınması ve hasta kişilerin toplum ile temasının kesilerek izolasyonu  sonucunda SARS enfeksiyonu Dünyada  başarı ile  sonlandırılmıştır. Dünya tarihinde bu yöntem kullanılarak birçok salgınlar sonlandırılmıştır. Yeni Korona Virüs Salgını da bunlardan biri olacaktır. Ancak mücadalede toplumsal katılım önemlidir.

Bu salgın ile  mücadelede başarıya ulaşmak  için yapılması gerekenler şöyle özetlenebilir:

  1. Sağlık Bakanlığımızın Yeni Korona Virüs riskine karşı uygulanmasını istediği  aşağıdaki 14  öneriye uymak ve çevremizin de uymasını sağlamak.
    1. Elleri 20 saniye süresince su ve sabunla parmak aralarını da ovarak yıkamak
    2. Hapşırma ve öksürme sırasında ağızı mendil ya da dirsek iç yüzle kapatmak
    3. Soğuk algınlığı belirtileri gösterenlerden 1 metre uzakta durmak
    4. Yurtdışı seyahatlerden kaçınmak
    5. Yaşanan ortamları sık havalandırmak
    6. Kapı kolları, armatürler ve lavaboları sık temizlemek
    7. Giysileri 60 santigrad derecede normal deterjan ile yıkamak
    8. Tokalaşma ve sarılma gibi yakın temaslardan kaçınmak
    9. Ateş, öksürük, nefes darlığı bulguları varsa sağlık kuruluşuna başvurmak
    10. Soğuk algınlığı bulguları varsa yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarla temastan kaçınmak ve maske kullanmak
    11. Ellerle göze, ağıza ve buruna dokunmamak
    12. Kişisel eşyaları ortak kullanmamak
    13. Yurtdışından dönüşte ilk 14 günü evde geçirmek
    14. Sıvı tüketimini arttırmak, dengeli beslenmek, uyku düzenine dikkat etmek.
  2. Bu konudaki gelişmeleri radyo ve televizyon kanalları yolu ile izleyerek bilgilerimizi taze tutarken aşırı televizyon seyretmekten kaçınmak. Sosyal medyadaki bilgilerin resmi kanallar tarafından doğruluğundan emin olmadan dikkate almamak ve internette aşırı zaman geçirmemek  
  3. Sosyal teması en aza indirirken  duygusal izolasyondan kaçınmaya bu nedenle  yakınlarımız ve sevdiklerimiz ile teknolojik araçlar yolu ile iletişim içinde olmaya, günlük düzenimizi bozmamaya,  her gün fiziksel egzersiz yapmaya, olumlu aile ortamları yaratmaya, kitap okumaya  özen göstermek. Sık banyo yaparak rahatlamak.
  4. Yeni Korona Virüs enfeksiyonu şüphesinde Alo 184 Sabim Danışma Hattı’nı kullanarak sağlık yetkilileri ile iletişime geçmek.

 

Bu mücadelede endişe ve  paniğe kapılmadan gelişmeleri yakından izlememizin yanısıra günlük etkinliklerimizi de belirtilen  kurallar çerçevesince yürütmemiz gerekmektedir. Unutmayalım ki: Üzgün bir ruha sahip olmak, mikroplara karşı direncimizi azaltan faktörler arasında yer almaktadır.